FACEBOOK

sobota, 3 października 2015

Olej kokosowy




Dlaczego olej kokosowy jest zdrowy?
O oleju kokosowym można pisać bardzo długo, ponieważ jest to jedyny tłuszcz roślinny,
który przede wszystkim ma wysoką temperaturę dymienia.
W związku z czym idealnie sprawdza się w kuchni do pieczenia, smażenia i gotowania.
Olej kokosowy zawiera średnie trójglicerydy, które są w szybki sposób przekształcane przez nasz organizm w energię. Jest więc bardzo dobrym źródłem energii dla sportowców.
Co więcej olej kokosowy nie odkłada się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, a wręcz przyśpiesza metabolizm i reguluje pracę jelit.
Inne korzyści płynące ze spożywania oleju kokosowego to wyrównywanie poziomu cukru we krwi przez usprawnienie wydzielania insuliny.
Jeśli cierpisz na anemię- olej kokosowy również pomoże Ci wzmocnić organizm.
Zalet oleju kokosowego jest dużo, dużo więcej, więc zachęcam Was do stosowania tego produktu w swojej codziennej kuchni.

W sklepach Olej kokosowy możemy spotkać jako rafinowany oraz nierafinowany.
Który olej kokosowy wybrać?
Na pewno olej kokosowy rafinowany jest pozbawiony zapachu.
W związku z czym jeśli nie lubisz zapachu kokosa Twój wybór będzie prosty.
Kolejny czynnik wyboru to cena. Olej nierafinowany jest sporo droższy.
Trzeba zaznaczyć, że rafinacja nie powoduje, że olej kokosowy traci swoje właściwości.
Rafinowany olej kokosowy w dalszym ciągu zachowuje średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT, a nawet ma wyższą temperaturę dymienia- powyżej 200 stopni.
Temperatura dymienia nierafinowanego oleju kokosowego to około 180 stopni.

Jeśli rafinowany olej kokosowy nie zawiera na opakowaniu informacji o żadnych dodatkach lub innych chemicznych zabiegach związanych z jego przetworzeniem, a używamy w swojej kuchni sporo oleju, to rafinowany olej kokosowy będzie dobrym wyborem.

W ramach przypomnienia do smażenia używamy oleju kokosowego, smalcu lub masła klarowanego.
Jeśli chcesz się zdrowo żywić, wszelkie inne oleje roślinne, masło roślinne, margaryna oraz oliwa z oliwek nie będą dobrym wyborem.
Oliwę oraz oleje używamy do jedzenia na zimno, np. jako dressing do sałatki.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni:
*jeśli ktoś je pieczywo, może spokojnie masło zastąpić olejem kokosowym,
*smażenie w wysokiej temperaturze- stosuję do smażenia mięsa,
*dodaję do wypieków- ciasta, muffinki, ciasteczka,
*piję kuloodporną kawę z dodatkiem oleju kokosowego- MEGA KOP ENERGETYCZNY- niedługo przepis na blogu,
*olej kokosowy można dodawać do koktajlu owocowego- lepsze wchłanianie witamin i minerałów,
*ostatecznie olej kokosowy jest sycący, w związku z czym szybko i na dłużej zaspokaja głód, co zapobiega przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami- będzie więc idealnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę.

1 komentarz: