czwartek, 15 października 2015

Kurczak w sosie pieczarkowo- brokułowym




SKŁADNIKI: (porcja 350kcal/ porcja 550kcal)
*140g/ 210g piersi z kurczaka,
*1/2 ząbki czosnku,
*pół/ cała cebula,
*35g/ 50g śmietany 18%,
*35g/ 50g surowego ryżu,
*100g/150g różyczek brokuła,
*100g/150g pieczarek,
*PRZYPRAWY: sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, słodka papryka,

PRZYGOTOWANIE:
Czosnek, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Brokuła myjemy i dzielimy na drobne różyczki.
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie talarki.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy na niej czosnek oraz cebulę.
W międzyczasie kroimy pierś kurczaka w kostkę i dorzucamy do smażącego się czosnku oraz cebuli.
Mięso doprawiamy przyprawami według uznania.
Kiedy mięso się podsmaży dorzucamy do niego pokrojonego brokuła oraz pieczarki i zalewamy około 100ml wody, a następnie całość przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając- około 6-8 minut.
Po tym czasie dodajemy na patelnię śmietanę i ponownie pozostawiamy do podduszenia na około 5 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy brokuł jest dostatecznie miękki.
Jeśli tak na talerz wykładamy ugotowany ryż oraz przygotowany przez nas sos mięsno- warzywny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz