FACEBOOK

piątek, 9 października 2015

Ciasto Cappuccino - cheat meal




Składniki biszkopt:
*125 g masła ( u mnie klarowane, może być zwykłe- miękkie),
*125g mąki ( u mnie bezglutenowa owsiana),
*125g gorzkiej czekolady (u mnie Goplana bezglutenowa),
*5 jaj kurzych klasa L (temperatura pokojowa),
*75g ksylitolu (można dać zwykły cukier),
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy),
*1/2 łyżeczki sody,
*1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej,
+ dodatkowo dżem z czarnej porzeczki ( u mnie 100% owoców bez cukru)

Przygotowanie:
Masło ucieramy mikserem do białości. W międzyczasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Przestudzoną czekoladę wlewamy do masła cały czas miksując.
Następnie rozpuszczamy kawę z łyżką ciepłej wody i dodajemy do masła oraz czekolady nie przerywając miksowania.
Następnie w ten sam sposób dodajemy ksylitol (cukier).
Do przygotowanej masy dodajemy po jednym żółtku, a białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i dodajemy do masy czekoladowej cały czas miksując.
Kiedy masa zrobi się jednolita przerywamy miksowanie i drewnianą łyżką dodajemy stopniowo ubite białka, mieszając tylko tyle, żeby składniki utworzyły jednolitą masę.

Tortownicę 22cm smarujemy olejem kokosowym lub wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na 25- 30 minut.

W międzyczasie, kiedy ciasto się piecze można przygotować KREM:
Składniki:
*250g serka mascarpone,
*250 ml śmietany najlepiej 36% (może być też 30%)
- ważne, żeby śmietana była dobrze schłodzona,
*3 płaskie łyżeczki żelatyny,
*W wersji bezglutenowej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej typu sensazione creme + 4 łyżki ksylitolu lub cukru - w wersji normalnej 60g cappuccino (proszku) +1,5 łyżki ksylitolu/ cukru,

Przygotowanie:
Serek mascarpone wymieszać dokładnie z kawą lub cappuccino
Śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywno, dodając stopniowo ksylitol/ cukier.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody. Kiedy przestygnie wlewać stopniowo do ubitej śmietany,
a następnie połączyć z przygotowanym kawowym mascarpone.
Włożyć do lodówki.

Kiedy biszkopt przestygnie przekroić go na dwa blaty i wysmarować dżemem.
Na pierwszy blat wyłożyć przygotowany kawowy krem i przykryć drugim blatem. (wysmarowaną stroną do góry)

Przygotowanie Kremu II:
Składniki:
*250 ml śmietany najlepiej 36% (może być też 30%)
- ważne, żeby śmietana była dobrze schłodzona,
*2 łyżki zmielonego ksylitolu/ cukru pudru,

Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach dodając stopniowo słodzidło.
Tak przygotowany krem przekładamy na górny blat ciasta.
Całość dobrze udekorować kakao do wypieków/ cappuccino (proszkiem)/ zmieloną kawą.

Całość wkładamy do lodówki- dobrze na całą noc, a przynajmniej na 2- 3 godziny.

Ciasto jest warte grzechu ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz