wtorek, 3 listopada 2015

Ptasie mleczko




SKŁADNIKI NA MASĘ:
*puszka mleczka kokosowego 400ml
(warto patrzeć na skład i wybrać takie z największą ilością zawartości wody kokosowej, bez ulepszaczy),
*1 laska wanilii,
*30g ksylitolu,
*3 łyżeczki żelatyny lub w wersji wegańskiej 3 listki agaru,
*łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE
Mleko przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
Następnie dodać ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny oraz ksylitol i jeszcze chwilę mieszać na ogniu.
W tym samym czasie rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody żelatynę/ agar i dodać do masy.
Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników i odstawić do wystudzenia.

Kiedy masa przestygnie można ją przelać do pojemniczka wyłożonego folią spożywczą wymiary około 19cm x 13cm lub dwóch mniejszych.
Folia powinna być większa niż pojemnik, żeby później można łatwo wyciągnąć ptasie mleczko z pojemnika.
Można także użyć gotowych silikonowych form.
Przelaną masę w pojemnikach wstawiamy do lodówki do czasu stężenia.

Kiedy masa stężeje można przygotować czekoladową polewę.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
*30g oleju kokosowego,
*10g kakao naturalnego,
*łyżka ksylitolu,
*łyżka gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:
ksylitol rozpuszczamy w łyżce gorącej wody.
Olej kokosowy podgrzewamy na lekkim ogniu do płynnej postaci. Dodajemy do niego kakao, rozpuszczony ksylitol i energicznie mieszamy.
Następnie polewamy stężałą masę kokosową.
Można ją rozsmarować pędzelkiem lub łyżką.
Wkładamy do lodówki, do momentu stężenia.
Najlepiej wszystko przygotować wieczorem i zostawić na całą noc w lodówce.
Gotowe ptasie mleczko wyjmujemy z pojemnika i kroimy na kawałki.

Wartość kaloryczna całości
1268 kcal, Białko: 21,5g Tłuszcz: 115g Węglowodany: 48,8g
Przy podzieleniu na 21 kawałków - 1 kawałek ma 60 kcal Białko: 1g Tłuszcz: 5,5g Węglowodany 2,3g
Makro może się różnić w zależności od użytego mleka kokosowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz