poniedziałek, 16 listopada 2015

Tiramisu - bez laktozy, glutenu i cukru




Najzdrowsze ciasto Tiramisu jakie udało mi się zrobić. Podane składniki wykorzystałam na formę o wymiarach: 19x26

SKŁADNIKI BISZKOPT:
*90g mąki ziemniaczanej,
*3 jaja kurze (temperatura pokojowa),
*60g ksylitolu,
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy),
*10g lub kopiasta łyżka kakao do wypieków ,
*kilka kropli aromatu rumowego

PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania (nie przerywając go) dodajemy stopniowo ksylitol. Piana powinna być gęsta i zwarta. Następnie cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao, a następnie łączymy składniki mokre z suchymi mieszając łyżką i dodając aromat rumowy. Tak przygotowaną masę wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 180 - 190 stopni i pieczemy 20 minut.

W trakcie pieczenia biszkoptu przygotowujemy krem.
SKŁADNIKI:
*2 puszki mleka kokosowego o dużej zawartości kokosa (jedna puszka 400ml),
*50g ksylitolu

PRZYGOTOWANIE:
Do misy od miksera przekładamy zwartą część mleka kokosowego z ksylitolem i ubijamy jak śmietanę na wysokich obrotach. (Żeby mieć pewność, że mleczko będzie miało zwartą część można je dzień wcześniej włożyć na całą noc do lodówki) Rzadka część mleka nie będzie potrzebna. Kiedy składniki się połączą wkładamy krem do lodówki.

DODATKOWO:
*Szklanka bardzo mocnej zaparzonej kawy,
*kakao do wypieków/ kawa rozpuszczalna do posypania ciasta,
*opcjonalnie dżem 100% owoców bez dodatku cukru o smaku czarnej porzeczki do posmarowania ciasta

Kiedy biszkopt przestygnie, przecinamy go na dwa równej grubości blaty.
Oba nasączamy obficie zaparzoną kawą. (Trzeba to zrobić tak, aby biszkopty były dobrze nasączone, ale nie przesadnie mokre).
Dodatkowo biszkopty można wysmarować dżemem. Następnie na pierwszy blat wykładamy część wcześniej przygotowanej masy kokosowej.
Przykrywamy drugim blatem i smarujemy lekko kolejną niecałą częścią pozostałej masy. Resztę kokosowej masy stosujemy do zrobienia rozetek na cieście rękawem cukierniczym.
Całość posypujemy kakao lub kawą i odkładamy do lodówki na minimum całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz