wtorek, 10 listopada 2015

Spaghetti


Kolejny post z serii zdrowie na talerzu,
czyli jak komponować posiłek, żeby był zdrowy, smaczny i sycący.
Dwie wersje kaloryczne do wyboru, wybierz tą, która lepiej pasuje do Twojej diety.



SKŁADNIKI: 350/ 550kcal
*140g/ 210g piersi z kurczaka,
*35g/ 50g makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego,
*100g/ 150g pieczarek,
*100g/ 150g papryki,
*1 ząbek czosnku,
*pół/ 1 cebula,
*20g/ 30g startego sera żółtego,
*20g koncentratu pomidorowego,
*przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, bazylia, tymianek,
*1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić w kostkę i doprawić według uznania.
Na głębokiej patelni obsmażyć pokrojone w kostkę mięso (bez dodatku tłuszczu). Dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
Przecier pomidorowy dodać do szklanki i zalać ciepłą wodą około 150ml/200ml.
Doprawić ziołami, ostrą i słodką papryką, dokładnie wymieszać, żeby koncentrat się rozpuścił i zalać nim mięso.
Dodać pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Doprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Połączyć z ugotowanym makaronem. Przełożyć na talerz, na koniec posypać startym serem i natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz