czwartek, 26 listopada 2015

Chlebek marchewkowy- bez glutenu, cukru i laktozy


Połączenie marchewki, miodu, cynamonu i orzechów, czyli coś, co kojarzy mi się z okresem zimowym.
I choć to nie do końca chleb, bo bardziej podchodzi pod ciasto, to jeśli nie przełożymy tego wypieku żadnym kremem lub powidłami śliwkowymi można zajadać się nim po treningu.
Świetnie komponuje się także z masłem orzechowym i dżemem brzoskwiniowym bez dodatku cukru.
Chlebek można zjadać na wiele sposobów, wszystko zależy od Twoich upodobań.
A co najważniejsze nie zawiera cukru, laktozy oraz glutenu.
U mnie na pewno pojawi się ponownie na stole w świątecznym czasie.



SKŁADNIKI:
*90g mąki gryczanej,
*40g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana),
*50g mąki owsianej (u mnie bezglutenowa- można zmielić płatki owsiane),
*20g mąki ziemniaczanej,
*140g miodu (ważne, żeby miód był prawdziwy i miał płynną postać),
*50g drobno posiekanych orzechów włoskich,
*180g- 200g marchewki (2-3 sztuki),
*100g-120g banana (1 średni),
*50g wiórków kokosowych,
*80g oleju kokosowego (roztopionego do płynnej postaci),
*3 jaja kurze (temperatura pokojowa),
*łyżeczka cynamonu,
*1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
*1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
*1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
*2 szczypty soli,
*kilka kropli aromatu waniliowego/ pomarańczowego/ cytrynowego

Mąkę do ciasta można użyć dowolną. Jednak podane przeze mnie połączenie tworzy naprawdę cudowne połączenie smaku. Dobrze przy tym wypieku nada się także mąka ryżowa/ żytnia/ migdałowa/ kokosowa.

PRZYGOTOWANIE:
Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, olej kokosowy podgrzewamy i roztapiamy, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kaszę jaglaną, gryczaną i płatki owsiane mielimy na mąkę, np. w młynku do kawy.
Można kupić gotowe mąki w sklepie---> dział bezglutenowy lub zdrowa żywność. Dostępne w każdym markecie mąki Melvit, również mogą być użyte, ale wtedy nie będzie to już ciasto bezglutenowe ;)

Marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Banana obieramy i zgniatamy widelcem na mus, a następnie dodajemy do startej marchewki wraz z 1 jajkiem.
Wszystko mieszamy łyżką na jednolitą masę i odkładamy na bok.

Do drugiej miski wsypujemy przesiane mąki, sodę, proszek do pieczenia, jedną szczyptę soli, cynamon, gałkę muszkatałową, wiórki kokosowe i połowę posiekanych orzechów.
W trzeciej misce ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli 2 białka jaj.
Kiedy piana będzie już sztywna wolnym strumieniem dodajemy 120g miodu nie przerywając ubijania, a następnie po jednym żółtku.
Kiedy masa będzie już zwarta dalej nie przerywając ubijania dodajemy powoli przestudzony olej kokosowy oraz aromat do ciasta. Do tak powstałej masy dodajemy składniki z pierwszej miski (marchewka + banana + jajko) i mieszamy,
a następnie dodajemy składniki sypkie i mieszamy łyżką do połączenia się składników. (nie dłużej)

Masę przelewamy do przygotowanej keksówki.
Pozostałą część orzechów oraz miód podgrzewamy na małym ogniu około 3 minut, a następnie polewamy tym wierzch ciasta.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (grzanie od dołu) i pieczemy 45 minut 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz