FACEBOOK

wtorek, 8 grudnia 2015

Babeczki z cukinii (wegańskie)




SKŁADNIKI: (9 babeczek)
*40g mąki ryżowej/owsianej/kukurydzianej/żytniej (u mnie owsiana bezglutenowa),
*50g mąki gryczanej,
*10g wiórków kokosowych,
*70ml mleczka kokosowego (można zastąpić zwykłym mlekiem jeśli babeczki nie mają być wegańskie),
*100g banana,
*200g cukinii,
*1 małe jabłko (około 70g),
*2 łyżki płynnego miodu/ syropu klonowego,
*1/2 łyżeczki sody,
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
*łyżeczka cynamonu,
*1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Banana obrać ze skórki i rozgnieść widelcem.
Mąki przesiać wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
Dodać mleczko kokosowe (lub zwykłe), wiórki kokosowe, miód oraz startą cukinię i rozgniecionego banana.
Całość wymieszać łyżką na jednolitą masę. (Będzie dosyć gęsta).
Na koniec obrać jabłko i pokroić na drobną kostkę.
Przygotowaną masę na babeczki wlać do foremek na muffinki (masa powinna wypełniać około połowę foremki).
Na wierch dodać pokrojone jabłka i posypać jeszcze dodatkowo cynamonem.
Można też dodać pokrojoną czekoladę (wtedy babeczki nie będą już wegańskie) lub podprażone na patelni razem z miodem orzechy.
Przygotowane babeczki pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz