niedziela, 27 grudnia 2015

Muffiny w wersji wytrawnej




Jajka to jeden z tych produktów, bez którego nie wyobrażam sobie dnia.
Można je przyrządzać na tysiąc różnych sposobów, przez co ciężko się nimi znudzić.
A biorąc pod uwagę, że białko zawarte w jajku jest białkiem wzorcowym, nie pozostaje nic innego jak przygotować pyszne jajeczne muffinki, które można zabrać ze sobą na wynos do pracy, szkoły, na wycieczkę. Świetnie sprawdzą się także jako pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę... Zainteresowany? Więc zapraszam po przepis :)

SKŁADNIKI(6 MUFFINEK):
*3 jaja kurze L,
*ulubione warzywa - u mnie cukinia, pomidor, pieczarki
*50g wędzonego łososia,
*plaster żółtego sera/ fety,
*ulubione przyprawy
+ dodatkowo forma do pieczenia muffinek

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W tym czasie jajka wbijamy do miseczki i doprawiamy ulubionymi przyprawami ( u mnie pieprz, czosnek, zioła, szafran i słodka papryka), a następnie roztrzepujemy widelcem na jednolitą masę.
Warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę ( u mnie 1/3 cukinii, pół pomidora, 2 pieczarki).
Łososia oraz ser kroimy na mniejsze kawałeczki.
Na dno foremek do muffinek wsypujemy pokrojone warzywa i zalewamy masą jajeczną do 3/4 wysokości formy. Górę posypujemy łososiem oraz serem. Przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika (grzanie góra i dół) na około 20- 25 minut (trzeba obserwować, czy jajka się ścięły).

Przepis prosty, szybki i smaczny, ale przede wszystkim zdrowy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz