poniedziałek, 21 grudnia 2015

Mocno czekoladowe ciasto (bezglutenowe)




Nie znam osoby, która nie zachwyciłaby się tym ciastem.
Jedno z pierwszych ciast bezglutenowych, które zrobiłam.
U mnie obecne już od ponad dwóch lat i ciągle nie mam go dosyć.
Dla smakoszy czekolady idealne.

Przepis na tortownicę o średnicy 24-22cm lub 2 keksówki.

SKŁADNIKI (ciasto):
*270g czekolady GOPLANY (bezglutenowa) pół na pół gorzka/mleczna, *90g ksylitolu/ cukru,
*90g masła klarowanego/ zwykłego,
*6 jaj kurzych L,
*szczypta soli,
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
*2 łyżki oleju koksowego,
+dodatkowo około 2-3 banany oraz łyżkę kakao do wypieków

PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę, masło oraz olej rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie odłożyć do wystudzenia. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, do ubitej piany dodajemy powoli ksylitol/cukier i ubijamy do momentu, aż piana będzie mocno gęsta. Następnie cały czas ubijając pianę dodajemy po 1 żółtku. Tak przygotowaną pianę miksujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu dodajemy przestudzoną mieszankę czekolady, oleju i masła oraz sodę i ostatni raz, krótko miksujemy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Temperatura 180 stopni. Ciasto po ostudzeniu zawsze opada. Przez co powstaje idealne miejsce na banany oraz krem.

KREM:
*150ml śmietany 30% lub 36%,
*450g serka mascarpone,
*2 łyżki cukru pudru/ ksylitolu


PRZYGOTOWANIE:
Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem/ ksylitolem w mikserze na najwyższych obrotach. Kiedy śmietana będzie ubita zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy mascarpone miksujące do momentu połączenia się składników.

Na wystudzone ciasto układamy obrane i pokrojone banany. Całość przykrywamy przygotowanym kremem i posypujemy kakao. Najlepiej przed podaniem ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz