środa, 16 listopada 2016

Laktoferyna, czyli wspomóż swoją odporność



Laktoferyna, czyli naturalny regulator układu immunologicznego i stymulator odporności. Jest to białko występujące naturalnie w siarze (czyli pierwszym mleku matki), łzach, ślinie oraz neutrofilach, czyli we wszystkich płynach ustrojowych, w których jest konieczna szybka obrona organizmu przed drobnoustrojami.

Jedną z kluczowych właściwości laktoferyny jest wiązanie żelaza. O podobieństwie tego białka do żelaza świadczy już sama nazwa „laktoferyna” , bowiem „lacto” oznacza „mleczy”, a „ferrum”- „żelazo”. Stąd jej właściwości wspomagające odporność organizmu.
Pisząc inaczej, patogeny, aby mogły się rozmnażać potrzebują stałego dostępu do żelaza, dlatego laktoferyna wiążąc jony żelaza działa na patogeny bakteriobójczo. Chroni organizm zarówno przed bakteriami, ale także wirusami poprzez blokowanie dostępnych receptorów, a tym samym zapobiega przenikaniu wirusa do atakowanej komórki.

Inne zalety laktoferyny to hamowanie rozwoju pasożytów oraz grzybów. Jest bardzo przydatna w sytuacjach zwiększonej podatności na infekcje, ale także w trakcie jej trwania, aby przyśpieszyć proces powrotu do zdrowia.

Laktoferynę mogą sotsować już noworodki od pierwszych dni życia. A w szczególności jest zalecana u wcześniaków oraz dzieci, które nie są karmione naturalnym mlekiem matki lub przyszły na świat za pomocą cesarskiego cięcia.
Laktoferyna jest także polecana w leczeniu trądziku oraz atopowego zapalenia skóry, ale również jako prebiotyk poprzedzający przyjmowanie probiotyków, jeżeli inne formy prebiotyków są źle tolerowane.

Laktoferyna ma także korzystny wpływ na dysbiozę jelitową, a dokładniej wspomaga namnażaniu dobrych bakterii jelitowych. Co więcej może być stosowana przez ludzi, u których stwierdzono nietolerancję laktozy, czy białek mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz