niedziela, 5 lipca 2015

Muffiny czekoladowe (cheat meal)




SKŁADNIKI: (8 muffin)
*45g czekolady gorzkiej,
*45g czekolady mlecznej,
*30g masła,
*30g ksylitolu lub cukru pudru,
*2 jaja kurze klasa L (temperatura pokojowa),
*łyżeczka oleju kokosowego lub zwykłego oleju,
*szczypta soli,
*pół łyżeczki sody oczyszczonej,
*1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM:
*100g serka mascarpone,
*75ml śmietany 30% lub 36% (schłodzonej),
*łyżka ksylitolu lub cukru pudru ,

DODATKOWO:
*banan lub inne owoce,
*kakao do opruszenia muffinek,



PRZYGOTOWANIE: Czekoladę łamiemy na pojedyncze kostki, roztapiamy w kąpieli wodnej z masłem oraz olejem, a następnie odstawiamy żeby trochę ostygło.
W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z sodą i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.
Kiedy białka będą sztywne stopniowo dalej ubijając dodajemy wymieszane żółtka.
Kiedy składniki się połączą dodajemy powoli roztopioną czekoladę i mieszamy wolno łyżką do połączenia składników.
Jednolitą masę wylewamy do formy na muffiny wyłożoną papilotkami.
Pieczemy około 20- 25 minut w 180 stopniach. (Grzanie piekarnika od dołu).

UWAGA!
Ciasto po upieczeniu opada (robi się w nim zagłębienie- jest to normalne) .
Po upieczeniu muffiny studzimy w uchylonym piekarniku, kiedy ostygną wyciągamy i w miejsca gdzie opadło ciasto układamy owoce.

PRZYGOTOWANIE KREMU:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną pianę dodając do niej ksylitol lub cukier puder.
Kiedy śmietana będzie ubita dodajemy ser mascarpone dalej miksując.
Kiedy masa będzie miała konsystencję kremu przerywamy miksowanie.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki.
Całość opruszamy kakao lub startą czekoladą.
Babeczki przed podaniem dobrze jest schłodzić w lodówce.

EDIT: Z tego przepisu można upiec również ciasto, podwajając ilość składników :) !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz