sobota, 11 lipca 2015

FIT sernik na zimno z owocami




Pierwsza wersja sernika na zimno.
Będzie ich więcej, bo sernik na zimno to naprawdę lekkie ciasto, a do tego idealne na letnie upały.

SKŁADNIKI:
*2 duże jogurty greckie 400g,
*1 duży gęsty jogurt naturalny BAKOMA 330g,
*25g żelatyny,
*70g ksylitolu (wersja mniej FIT 70g cukru pudru),
*łyżeczka aromatu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii,
*ulubione owoce sezonowe (u mnie jagody i truskawki),



PRZYGOTOWANIE:
(banalnie proste)Jogurty przelewamy do wysokiego naczynia i mieszamy ze sobą łyżką, następnie dodajemy ksylitol lub cukier puder i dalej dokładnie mieszamy.
Do masy jodurtowej dodajemy aromat waniliowy lub ziarenka z laski wanilii i dalej mieszamy.
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy minimalnie ciepłą wodą. Odstawiamy, aby napęczniała.
W międzyczasie myjemy owoce i jeśli trzeba kroimy na mniejsze kawałeczki.
Kiedy żelatyna namoknie wlewamy do niej jeszcze 1/4 szklankę gorącej wody i mieszamy do pełnego rozpuszczenia.
Kiedy żelatyna dobrze się rozpuści dodajemy do niej 4 łyżki masy jogurtowej i mieszamy dokładnie.
Można sprawdzić opuszkami palców, czy nie ma grudek, jeśli będą wstawiamy szklankę z żelatyną i jogurtem na chwilę do mikrofalówki, aby rozpuścić grudki.
Następnie zawartość szklanki wlewamy do pozostałej masy jogurtowej i bardzo dokładnie mieszamy.
Do gotowej mieszanki wrzucamy część owoców i ponownie mieszamy.
Całość przelewamy do naczynia lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę masy dekorujemy resztą owoców i wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki.
Sernik najlepiej przyrządzić wieczorem i podawać na drugi dzień.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz