poniedziałek, 29 czerwca 2015

Ciasto z fasoli (czekoladowe)




Bardzo proste i smaczne ciasto.
SKŁADNIKI:
*puszka fasoli konserwowej (czerwonej),
*2 jaja kurze,
*1 bardzo dojrzały banan (taki z czarną skórką),
*tabliczka gorzkiej czekolady,
*2 łyżki masła orzechowego (można pominąć),
*pół łyżeczki sody oczyszczonej,
*1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
*4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła,
*3 łyżki prawdziwego kakao,
*2 łyżki wiórek kokosowych,
*garstka ulubionych owoców,
*pół łyżki oleju kokosowego (można pominąć)



PRZYGOTOWANIE:
Fasolę odcedzamy na sitku i płuczemy w wodzie.
80g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Fasolę, banana, jaja, wiórki kokosowe, kakao, roztopioną czekoladę, masło orzechowe sodę,
słodzidło oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i blendujemy dokładnie.
Masę przelewamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę ciasta posypujemy ulubionymi owocami i wkładamy do piekarnika 180 stopni około 45- 50 minut.
Trzeba obserwować kiedy ciasto przestanie rosnąć.
Upieczone i wystudzone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
W tym czasie pozostałe 20 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej z olejem kokosowym i polewamy górę ciasta.
Całość można ozdobić kolejną warstwą owoców lub wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub czym tylko chcecie.
Ciasto ma w środku mokrą konsystencję i rozpływa się w ustach.
Można przechowywać w lodówce nawet do 4 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz