wtorek, 9 czerwca 2015

Serniko- brownie




Inspiracja tego ciasta pochodzi od Natchniona.pl
W moim przepisie wersja wege użyłam:
Ciasto:
*35g mąki ryżowej,
*35g mąki kokosowej,
*30g mąki ziemniaczanej,
*70g siemienia lnianego zmielonego (wersja zwykła 3 kurze jaja w temperaturze pokojowej),
*szklanka ciepłej wody,
*10g kakao odtłuszczonego Wedel,
*10g wiórek kokosowych,
*100g czekolady gorzkiej (wersja wege czekolada bez mleka),
*50g czekolady mlecznej,
*40g słodzika/ stewii/ cukru/ ksylitolu,
*180ml mleka roślinnego (wersja normalna mleko krowie),
*1/4 łyżeczki sody oczyszczonej



Biała masa:
*100g suchej kaszy jaglanej (ugotowanej według przepisu na opakowaniu),
*80g orzechów nerkowca (namoczonych przez 15 minut we wrzącej wodzie),
*120ml mleka roślinnego lub krowiego,
*3 krople aromatu waniliowego,
*30g słodzika/ stewii/ cukru/ ksylitolu,
Dodatkowo:
*truskawki 250- 300g

Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy z kakao, słodzidłem oraz wiórkami kokosowymi i sodą oczyszczoną.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.
Siemię lniane zalewamy szklaną ciepłej wody i mieszamy łyżką, aby powstał kleik.
A następnie blendujemy całość z mlekiem oraz płynną czekoladą.
Wszystko następnie dodajemy do mąki i miksujemy całość na jednolitą masę.

Jeśli używacie jajek białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do mąki, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Do mieszanki mąk dodajemy wtedy czekoladę i miksujemy wszystko na jednolitą masę.
Następnie delikatnie łyżką dodajemy ubite białka i mieszamy ponownie aż składniki się połączą

BIAŁA MASA:


Odsączone z wody orzechy nerkowca blendujemy ze słodzidłem oraz mlekiem i aromatem waniliowym.
Blendujemy tak długo, aż powstanie dosyć gęsta konsystencja.
Następnie do całości dodajemy ostudzoną ugotowaną kaszę jaglaną i wszystko razem ponownie blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

Ciemną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie była to kwadratowa forma 26x26cm.
Całość rozprowadzamy równomiernie łyżką, ponieważ ciasto jest dość zbite.
Na to wykładamy truskawki przekrojone na połówki.
Następnie wylewamy masę białą i ją również dekorujemy połówkami truskawek.



Ciasto piekłam w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz