poniedziałek, 25 maja 2015

Kawowy omlet z gruszką


Podwójna kawa na śniadanie ?
Proszę bardzo !

SKŁADNIKI:
*3 płaskie łyżki płatek jaglanych,
*1 łyżka mąki ryżowej/ gryczanej,
*2 jaja kurze,
*płaska łyżka masła orzechowego (12g),
*łyżeczka kawy rozpuszczalnej
(kawa najlepiej sproszkowana, jeśli macie granulowaną polecam ją rozpuścić w łyżeczce ciepłej wody)
*1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
*1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
*pół łyżeczki mielonego lnu,
*sól

DO DEKORACJI:
*gruszka/ truskawki

POLEWA: *Płaska łyżka odtłuszczonego kakao,
*łyżka ciepłej wody



PRZYGOTOWANIE:
Płatki jaglane, mąkę, cynamon, żółtka, masło orzechowe, sodę oczyszczoną, len i kawę mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodajemy do reszty składników delikatnie mieszając łyżką.
Kiedy składniki się połączą wylewamy masę na rozgrzaną patelnię i smażymy z dwóch stron do uzyskania złoto- brązowego koloru.

Na upieczony omlet kroimy owoce. Łyżkę kakao rozpuszczamy z łyżką ciepłej wody i polewamy owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz