wtorek, 15 marca 2016

Zdrowa szarlotka- z budyniem i gruszką




Już nieraz przekonałam się, że najlepsze rzeczy w kuchni wychodzą pod wpływem impulsu.
Tygodniowa chęć szarlotki, połączona z ochotą na budyń i gruszki... kokos pod ręką?? Hmmm... a gdyby tak to wszystko połączyć i stworzyć ciasto?!
Eksperyment z budyniem wydawał mi się ryzykowny, ale okazał się strzałem w dziesiątkę :) !
Kolejna zaleta tej szarlotki... można ją zmodyfikować dowolnie pod siebie, czyli jajko zastąpić, np. siemieniem lnianym, użyć mleka roślinnego oraz syropu z agawy, klonowego, czy syropu daktylowego zamiast miodu. Wtedy Twoja szarlotka stanie się wersją bez laktozy.
Jedynie moje lenistwo i kłopoty z ręką sprawiły, że użyłam gotowego budyniu waniliowego bez dodatku cukru zamiast zrobić własny...

Przepis na tortownicę o średnicy 24cm, ale polecam od razu podwoić ilość składników i zrobić dużą blachę tego ciasta.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
*50g mąki ryżowej,
*50g mąki z tapioki,
*75g mąki jaglanej,
*50g mąki gryczanej lub kukurydzianej lub kokosowej,
*1 łyżeczka sody oczyszczonej,
*1/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu,
*1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski wanilii,
*125g zimnego masła lub masła klarowanego ,
*1 jajo M lub łyżka siemienia lnianego zalana 3 łyżkami wrzątku,
*szczypta soli

PRZYGOTOWANIE: wszystkie mąki wsypujemy do miski miksera lub na stolnicę. Dodajemy sodę oczyszczoną, ksylitol/ erytrol, cukier z prawdziwą wanilią, szczyptę soli, pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksujemy lub wyrabiamy ciasto dłońmi aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodajemy jajko lub jego zamiennik i szybko łączymy składniki w kulę, bez długiego zagniatania. Ciasto dzielimy na dwie części, które wkładamy do dwóch osobnych woreczków foliowych, rozpłaszczamy ręką i chowamy do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy wsad owocowy.

OWOCE:
*500g jabłek twardych oraz słodkich,
*250g słodkich gruszek,
*50g płynnego, prawdziwego miodu lub syropu z agawy/ daktylowego/ klonowego,
*1/2 torebki cukru z prawdziwą wanilią lub ziarna z połowy laski wanilii,
*2 łyżki mielonego cynamonu,
*1/4 szklanki erytrolu - trzeba próbować czy owoce smakują nam pod względem słodkości,
+ wiórki kokosowe do posypania owoców

PRZYGOTOWANIE:
Owoce myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (nie za drobną i nie za grubą).
Wrzucamy na dużą patelnię lub do dużego garnka, dodajemy 2 łyżki cynamonu, 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią, erytrol do smaku oraz miód i smażymy mieszając przez około 10 minut na większym ogniu aż jabłka i gruszki zaczną mięknąć, ale ciągle pozostaną w całości.

Po godzinie wyjmujemy jeden woreczek ciasta z lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z woreczka, wykładamy na dnie tortownicy i ostrożnie rozwałkowujemy wałkiem posypanym mąką.
Ciasto na pewno będzie cienkie i delikatne. Na tak przygotowany spód wylewamy przygotowane owoce i posypujemy je wiórkami kokosowymi.

W tym czasie przygotujemy budyń.

SKŁADNIKI:
*1 opakowanie budyniu waniliowego bezglutenowego i bez cukru lub zwykłego,
*pół litra mleka zwykłego lub bez laktozy lub roślinnego,
*ziarenka z 1/2 laski wanilii,
*3 łyżki erytrolu.

PRZYGOTOWANIE:
Budyń przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu, dodając do niego erytrol oraz wydrążone ziarenka z laski wanilii. Jeszcze gorący wylewamy na warstwę owoców.
Wyciągamy z lodówki drugą część ciasta i albo układamy małe kawałki na warstwie budyniu, tak aby pokryć go w całości ciastem lub na kawałku papieru do pieczenia rozwałkowujemy (obsypanym mąką) wałkiem ciasto i układamy w całości na budyniu.

Tak przygotowane ciasto wkładamy na 50 minut do nagrzanego na 180 stopni piekarnika- grzanie góra + dół bez termoobiegu.
Ciasto kroimy dopiero, kiedy dobrze ostygnie. Przechowujemy w lodówce.
Zdecydowanie najlepiej smakuje na 2 i 3 dzień po upieczeniu :)

2 komentarze: