sobota, 17 października 2015

Ciasto marchewkowe - bezglutenowe


SKŁADNIKI CIASTO:
*160g mąki owsianej bezglutenowej (można użyć zwykłej),
*5 mniejszych marchewek lub 3 duże (starte na tarce o drobnych oczkach i odciśnięte z soku),
*plaster pokrojonego w kostkę ananasa,
*3 jaja klasa L (temperatura pokojowa),
*65g ksylitolu,
*100g drobno pokrojonych orzechów włoskich,
*łyżka miodu pszczelego,
*łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego,
*100g masła klarowanego/ oleju,
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg (może być normalny),
*łyżeczka zmielonego cynamonu,
*łyżeczka gałki muszkatałowej,
*2/3 łyżeczki soli,
*skórka starta z połowy sparzonej pomarańczy,
+tortownica 22cm, patelnia do podprażenia orzechów
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami.
Połączyć z ksylitolem. Patelnię umieścić na minimalnym ogniu i rozpuścić łyżeczkę oleju koksowego, wsypać pokrojone orzechy i polać łyżką miodu.
Orzechy prażyć około 5 minut, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły.
W osobnym naczyniu dobrze roztrzepać jajka i połączyć z masłem klarowanym lub olejem.
Jeśli wybieramy masło klarowane musimy je lekko podgrzać, tak aby było w płynnej postaci i dopiero połączyć z jajkami.
Połączyć mokre składniki ze suchymi, a następnie dodać startą marchew, ananasa, startą skórkę z pomarańczy i podprażone orzechy.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić powstałą masą.
Piecz około 50-60 minut w 175 stopniach lub do suchego patyczka.

SKŁADNIKI KREM:
*około 400g kremowego serka (u mnie Vitello serek brzoskwiniowy- dostępny w Biedronce)
*15g żelatyny spożywczej,
*1/4 szklanki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Połączyć z serkiem.

Upieczone i dobrze wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty, jeden blat umieszczony w tortownicy smarujemy masą serową- zostawiając trochę to posmarowania góry ciasta.
Wysmarowany blat przykrywamy drugim i smarujemy z wierzchu serkiem.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Kaloryczność:
Przy 12 kawałkach jeden kawałek dostarcza:
263kcal, Białko: 8,3g , Tłuszcz: 17,7g Węglowodany: 22,6g


Ciasto pachnące jesienią, a może nawet i trochę świętami ;) .
Idealne do ciepłej herbaty w chłodny, deszczowy dzień.
Sycące i smaczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz