czwartek, 1 października 2015

Nuggetsy i sos miodowo- musztardowy




Składniki:
*Pierś z kurczaka 1 lub 2,
*2 łyżki mąki najlepiej orzechowej, sezamowej, kokosowej lub w ostateczności pełnoziarnistej,
*jajo kurze S,
*Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego + dowolne ulubione przyprawy do kurczaka

Składniki na sos:
*dwie łyżki jogurtu naturalnego,
*cztery łyżki musztardy sarepskiej,
*łyżeczka płynnego miodu,
*1/2 łyżeczki ketchupu,
*przyprawy: słodka papryka, sól, curry



Pierś kurczaka kroimy na większe kawałki.
Jajko roztrzepujemy w miseczce i doprawiamy ulubionymi przyprawami.
Mąkę mieszamy z papryką, curry oraz czosnkiem granulowanym.
Następnie pokrojonego kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w mące i przyprawach.
Tak przygotowane nuggetsy smażymy z obydwu stron na patelni... najlepiej teflonowej bez dodatku tłuszczu lub jeśli trzeba na oleju kokosowym lub smalcu.

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki wystarczy ze sobą dokładnie wymieszać łyżką i wstawić na chwilę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz