środa, 30 września 2015

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem



Pieczone ziemniaczki
będzie nam potrzebny garnek z wodą i szczyptą soli,
*olej kokosowy,
*naczynie żaroodporne,
*2 ząbki czosnku,
*2-3 duże ziemniaki lub 5-6 mniejszych,
*przyprawy: sól czosnkowa, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, szafran, słodka papryka


Ziemniaki dokładnie myjemy, następnie kroimy na kształt łódeczek lub grubych frytek.
Pokrojone ziemniaczki przekładamy do garna z osoloną wodą i gotujemy do momentu wrzenia.
Gotujemy tak około 4 minuty a następnie odcedzamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym i wsypujemy do niego odcedzone ziemniaczki.
Ziemniaki posypujemy przyprawami oraz polewamy niewielką ilością roztopionego oleju kokosowego.
Czosnek obieramy i kroimy na talarki, a następnie wsypujemy do pokrojonych ziemniaków.
Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na około 45-50 minut.
Pieczemy z grzaniem od góry i dołu.




Nie polecam polewać ziemniaków do pieczenia oliwą z oliwek, ponieważ ma ona zbyt niską temperaturę dymienia.
Ewentualnie zamiast oleju kokosowego można użyć smalcu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz