wtorek, 8 września 2015

Kopiec kreta bez glutenu




Zdrowsza i nieco bardziej dietetyczna, a do tego bezglutenowa wersja słynnego ciasta kopiec kreta.
Jest banalne w wykonaniu, a smakuje praktycznie jak to do przygotowania w wersji z proszku.
Od dzisiaj koniec z ciastami w proszku!

SKŁADNIKI:
Biszkopt
*6 jaj (temperatura pokojowa, osobno białka i żółtka),
*3 łyżki mąki owsianej,
*3 łyżki mąki ryżowej,
(można użyć jednego rodzaju mąki lub zastąpić owsianą ziemniaczaną lub jeśli ma być wersja z glutenem to użyć normalnej mąki do wypieków),
*4 łyżki ksylitolu,
*4 łyżki ciemnego kakao,
*pół łyżeczki proszku do pieczenia,
*szczypta soli

Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W międzyczasie w mikserze ucieramy żółtka z ksylitolem.
Mąki przesiewamy przez sito i łączymy z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Następnie dodajemy do utartych żółtek i miksujemy do połączenia się składników.
Do gotowej masy dodajemy powoli drewnianą łyżką ubite białka i powoli mieszamy do połączenia składników.
Powinno powstać puszyste o konsystencji musu ciasto.
Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy olejem kokosowym lub masłem klarowanym a następnie przelewamy masę.
Ustawiamy piekarnik na dolne grzanie i przelaną do tortownicy masę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni około 20 minut.



Upieczony biszkopt studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wtedy będzie pewność, że ciasto nie opadnie.
W międzyczasie robimy krem.
SKŁADNIKI:
KREM
*400ml śmietany 30% lub 36%, (musi być dobrze schłodzona)
*250 g serka twarogowego (może być philadelphia lub inny o podobnej konsystencji, co ser mascarpone)
*5 łyżek zmielonego na cukier puder ksylitolu lub cukru pudru,
*6 kostek gorzkiej czekolady (bezglutenowa jest Goplana),
*3 krople aromatu waniliowego

Czekoladę ścieramy na wiórki przy pomocy tarki.
Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach mikserem,
pod koniec dodajemy zmielony ksylitol lub cukier puder i dalej dokładnie ubijamy mikserem.
stopniowo dodajemy serek twarogowy oraz wiórki czekolady i aromat waniliowy.
Kiedy wszystkie składniki się połączą wkładamy przygotowany krem do lodówki.



Ostudzony biszkopt delikatnie wyjmujemy z tortownicy i wykrawamy nożem jego górną część oraz środek, tak aby spód i boki zostały nienaruszone.
Następnie przygotowujemy dodatki:
*2 banany,
*sok z cytryny.

Pokrojone na talarki banany układamy na spodzie naszego ciasta,
a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. (w ten sposób banany nie zrobią się czarne po pewnym czasie)



Banany pokrywamy schłodzonym kremem tworząc kopiec,
a resztę wykrojonego ciasta kruszymy i układamy na kremie.



Ciasto przechowujemy w lodówce, im dłużej poleży, tym lepiej smakuje :) !

Jedna porcja ciasta (1/8 tortownicy) zawiera około 337 kcal, Białko: 10,3g Węglowodany: 24,3g (w tym: 8,7g to cukry) Tłuszcze: 23,7 Błonnik: 1,7g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz