FACEBOOK

środa, 16 września 2015

Szybkie muffiny z malinami




Składniki:
(na 14 muffinek):
*180g mąki owsianej (u mnie bezglutenowa)
(można kupić gotową lub zmielić płatki owsiane),
*100g oleju kokosowego,
*4 jaja kurze klasa M,
*45g ksylitolu,
*120ml mleka(u mnie bez laktozy 1,5%),
*2 krople aromatu waninliowego,
*100g malin
*szczypta soli,
*1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy z resztą suchych składników.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W kolejnej misce łączymy widelcem żółtka jaj, mleko, roztopiony na lekkim ogniu olej kokosowy oraz aromat waniliowy.
Połączone ze sobą mokre składniki przelewamy do sypkich i energicznie mieszamy drewnianą łyżką do powstania jednolitej konsystencji.
Na koniec do gotowej masy dodajemy stopniowo ubite białka, wolno mieszając ciasto.
Kiedy składniki się połączą przelewamy ciasto do foremek na muffinki tak, aby pokryły 1/4 formy.
Następnie wsypujemy na ciasto maliny i przykrywamy je resztą ciasta. (Łącznie ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości foremek).
Pieczemy około 15-20 minut - trzeba obserwować ciasto w temperaturze 170 stopnii.
Wystudzone muffinki można posypać dodatkowo zmielonym ksylitolem.



Wartość odżywcza
Jedna muffina zawiera:
148 kcal, B: 4g, W:11,6g ( w tym cukry 0,6g) , T: 9,9g Błonnik: 1,9g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz