sobota, 26 września 2015

Ciasto czekoladowe z gruszką




SKŁADNIKI:
(na keksówkę)
*130g masła klarowanego,
*3 jaja kurze klasa L (temperatura pokojowa),
*110g mąki (około 10 łyżek) - u mnie owsiana z ryżową,
*50g ksylitolu,
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
*2 łyżki prawdziwego kakao do wypieków,
*3 krople aromatu waniliowego,
*2 - 3 gruszki - zależy od wielkości (najlepiej miękka i słodka odmiana),
*cynamon,
+szczypta soli, olej kokosowy do wysmarowania formy
, opcjonalnie do dekoracji serek kremowy typu philadelphia zmiksowany z ksylitolem - trzeba próbować na słodkość, czy nam odpowiada.




PRZYGOTOWANIE:
Gruszki obrać ze skóry, przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć pestki.
Do miseczki wbić białka jaj.
Za pomocą miksera utrzeć żółtka z ksylitolem, a następnie dodać masło i dalej miksować.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do masy jajeczno- maślanej dodać aromat waniliowy, a następnie mąkę i miksować.

Na koniec do gotowej masy dodać ubitą pianę z białek i miksować tylko do połączenia składników na jednolitą masę.



Formę na ciasto wysmarować olejem kokosowym, a następnie przelać do niej masę na ciasto.
Pokrojone gruszki zatopić w masie i posypać cynamonem.
Ciasto pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka.



Ciasto można udekorować kremowym serkiem- u mnie philadelphia light zmiksowana z ksylitolem.
Jak ktoś woli mniej FIT, można użyć mascarpone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz