poniedziałek, 1 lutego 2016

Pralinki




Pralinki, które ostatnio wygrały u mnie ze słoikiem nutelli... nutella stoi nietknięta, a po pralinkach ani śladu... WNIOSEK?... chyba nic nie muszę dodawać. :) Dodatkowo ich robienie to fajna opcja na spędzenie czasu, np. z dzieciakami- mogą lepić swoje pralinki świetnie się przy tym bawiąc, a potem zjadać ZDROWĄ słodkość.
Nie przedłużając... SKŁADNIKI na bazę:
*200g suszonych daktyli,
*150g całych migdałów lub orzechów laskowych,
*30g wiórków kokosowych,
*naturalne kakao do obtoczenia/ wiórki kokosowe/ zmielone orzechy lub co podpowiada Twoja wyobraźnia

+ dodatkowo (już z powyższych składników wyjdą fajne kulki, aleeee dodając 100g dobrej jakości gorzkiej czekolady będziesz w prawdziwym raju.
++kolejna dodatkowa opcja: otarta skórka z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:
Jeśli masz urządzenie do gotowania na parze to wrzuć do niego daktyle na 4 minuty, a jeśli nie zrób im kąpiel parową w garnkach około 15 minut.
W tym czasie wrzuć do blendera migdały i rozdrobnij, ale nie bardzo drobno- fajnie czuć ich kawałki w gotowych pralinkach.
Jeśli dodajesz czekoladę zrób z nią to samo, co z migdałami/ orzechami, a następnie dodaj składniki do siebie wraz z wiórkami kokosowymi.
Gotowe daktyle lekko ostudź, ale jeszcze ciepłe także zblenduj na jednolitą masę. Następnie dodaj do pozostałych składników (tu możesz też dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczową), a następnie wszystko dokładnie wymieszaj dłońmi na jednolitą masę.

Przygotowaną masę rozgnieć na płaski placek i zawiń w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyjmij "ciasto" z lodówki i folii i pokrój na małe kawałki nożem lub odrywając po kawałku formuj kulki wielkości sklepowego Rafaello ;)
Gotowe kuleczki obtocz w przygotowanym kaka/ wiórkach/ orzeszkach lub zostaw takie jakie są :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz