FACEBOOK

piątek, 12 lutego 2016

Naleśniki- bezglutenowe


Po przejściu na dietę bezglutenową naleśniki oraz pierogi stanowiły dla mnie ogromne wyzwanie.
Pierwszych prób naleśników glutenfree nie mogę uznać za udane.
Jedno było pewne, od początku nie chciałam korzystać z gotowych mieszanek zawierających pełno ulepszaczy i chemii. Obecnie naleśniki to dla mnie codzienność. Tym razem zapraszam Cię na wersję naleśników zapiekanych z twarogiem i miodem.

SKŁADNIKI:(ciasto na około 10 sztuk)
*80g mąki owsianej bg lub jaglanej,
*80g mąki gryczanej lub jaglanej lub owsianej,
*40g mąki z tapioki,
*40g mąki ryżowej lub kokosowej lub amarantusowej,
*3 jaja L,
*200ml mleka,
*łyżka oliwy,
*50g erytrolu/ 30g ksylitolu/ 30g cukru,
*1/4 szklanki wody gazowanej,
*kilka kropli aromatu waniliowego

+opcjonalnie masło klarowane do smażenia
(nie musisz używać aż tylu rodzajów mąk, wystarczy, np. tylko jaglana i z tapioki w proporcji 160g jaglanej i 80g z tapioki) - ja lubię mieszać różne mąki, ponieważ każda ma inną strukturę i za każdym razem naleśniki mogą inaczej smakować- przez co nie są w stanie się znudzić :). Mąka z tapioki dobrze się lepi, więc w połączeniu z jajkami sprawi, że naleśniki nie będą się rozrywały. Nie należy jednak z nią przesadzić, bo naleśniki wyjdą zbyt twarde.

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera.
Gdyby ciasto było zbyt gęste można dolać więcej wody.
Kiedy ciasto będzie miało lejącą i gładką konsystencję można skończyć miksowanie.
Naleśniki smażymy z dwóch stron na bardzo dobrze rozgrzanej patelce.
Jeśli nie masz specjalnej patelki do naleśników warto rozgrzać na patelni odrobinę masła klarowanego- wtedy będziesz mieć pewność, że naleśniki nie będą przywierać. Smażymy je krótko, ponieważ później będą zapieczone w piekarniku.

FARSZ:
*450g twarogu,
*90g płynnego miodu pszczelego,
*20g erytrolu/ 10g ksylitolu/ 10g cukru,
*50ml mleka

PRZYGOTOWANIE: Twaróg kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko zgniatamy widelcem na jednolitą masę.
Usmażone naleśniki smarujemy farszem i składamy w trójkąty. Tak przygotowane wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy naleśnik smarujemy niewielką ilością masła klarowanego oraz polewamy miodem- dzięki temu Twoje naleśniki będą chrupiące z wierzchu. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Grzanie góra + dół

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz