Pierwszych prób naleśników glutenfree nie mogę uznać za udane.
Jedno było pewne, od początku nie chciałam korzystać z gotowych mieszanek zawierających pełno ulepszaczy i chemii. Obecnie naleśniki to dla mnie codzienność. Tym razem zapraszam Cię na wersję naleśników zapiekanych z twarogiem i miodem.
SKŁADNIKI:(ciasto na około 10 sztuk)
*80g mąki owsianej bg lub jaglanej,
*80g mąki gryczanej lub jaglanej lub owsianej,
*40g mąki z tapioki,
*40g mąki ryżowej lub kokosowej lub amarantusowej,
*3 jaja L,
*200ml mleka,
*łyżka oliwy,
*50g erytrolu/ 30g ksylitolu/ 30g cukru,
*1/4 szklanki wody gazowanej,
*kilka kropli aromatu waniliowego
+opcjonalnie masło klarowane do smażenia
(nie musisz używać aż tylu rodzajów mąk, wystarczy, np. tylko jaglana i z tapioki w proporcji 160g jaglanej i 80g z tapioki) - ja lubię mieszać różne mąki, ponieważ każda ma inną strukturę i za każdym razem naleśniki mogą inaczej smakować- przez co nie są w stanie się znudzić :). Mąka z tapioki dobrze się lepi, więc w połączeniu z jajkami sprawi, że naleśniki nie będą się rozrywały. Nie należy jednak z nią przesadzić, bo naleśniki wyjdą zbyt twarde.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera.
Gdyby ciasto było zbyt gęste można dolać więcej wody.
Kiedy ciasto będzie miało lejącą i gładką konsystencję można skończyć miksowanie.
Naleśniki smażymy z dwóch stron na bardzo dobrze rozgrzanej patelce.
Jeśli nie masz specjalnej patelki do naleśników warto rozgrzać na patelni odrobinę masła klarowanego- wtedy będziesz mieć pewność, że naleśniki nie będą przywierać. Smażymy je krótko, ponieważ później będą zapieczone w piekarniku.
FARSZ:
*450g twarogu,
*90g płynnego miodu pszczelego,
*20g erytrolu/ 10g ksylitolu/ 10g cukru,
*50ml mleka
PRZYGOTOWANIE: Twaróg kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko zgniatamy widelcem na jednolitą masę. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i składamy w trójkąty. Tak przygotowane wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy naleśnik smarujemy niewielką ilością masła klarowanego oraz polewamy miodem- dzięki temu Twoje naleśniki będą chrupiące z wierzchu. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Grzanie góra + dół
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz