piątek, 7 sierpnia 2015

Owsiane ciasteczka


Bardzo szybkie i pełne energii ciasteczka.
Można zrobić w wersji bezglutenowej lub z normalnych płatków owsianych.



SKŁADNIKI:
*szklanka płatków owsianych naturalnych,
*łyżka oleju kokosowego (ciecz),
*2 łyżki miodu,
*8 orzechów włoskich/ nerkowca/ laskowych (do wyboru),
*łyżka suszonej żurawiny,
*2 łyżki malin + kilka do dekoracji,
*2 łyżki borówek + kilka do dekoracji,
*łyżka mąki sezamowej/ arachidowej/ gryczanej/ kokosowej (można pominąć),
*jajo kurze,
*łyżka masła orzechowego,
*150 ml mleka/ jogurtu
*łyżeczka cynamonu.
+ ewentualnie do dekoracji 4-5 kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady



PRZYGOTOWANIE:
Owoce umyć, osuszyć. Płatki owsiane przesypać do miski, zalać mlekiem i wbić jajko, odstawić na 5 minut.
W tym czasie na małym ogniu rozpuścić olej kokosowy oraz miód i dodać cynamon.
Następnie przelać do płatków z mlekiem i jajkiem.
Orzechy posiekać na mniejsze kawałeczki dodać z pozostałą resztą składników do mieszanki płatków.
Wymieszać składniki dokładnie łyżką na jednolitą masę.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków i formować na niej łyżką z masy ciasteczka.
Piec około 15-20 minut w 180 stopniach.

Gotowe ciasteczka można oblać roztopioną gorzką czekoladą i ozdobić owocami.
U mnie wyszło 8 ciasteczek.
Wartość odżywcza 1 ciastka bez polewy czekoladowej:
118kcal , Białko: 3,7 Tłuszcz: 5,3 Węglowodany: 13,9 (w tym cukry 4,4; błonnik: 1,2 )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz