FACEBOOK

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Knedle ze śliwką (bezglutenowe)



SKŁADNIKI:
*500g ugotowanych ziemniaków (zmielonych lub zblendowanych),
*4 łyżki mąki ziemniaczanej,
*3 łyżki mąki ryżowej,
*3 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej) można pominąć mąkę owsianą i dodać więcej ryżowej lub ziemniaczanej,
*2 jaja,
*5 śliwek przekrojonych na pół lub ćwiartki (bez pestek)

PRZYGOTOWANIE:
Zblendowane/ zmielone ziemniaki wsypujemy do miski, dodajemy mąkę i wbijamy jajka.
Całość ugniatamy na jednolitą masę.
Gdyby ciasto się kleiło można dosypać dodatkową ilość mąki.
Z wyrobionego ciasta odmierzamy niewielkie części, wykładamy na nich połówki śliwek i formujemy kulki.
Gotujemy wodę w dużym garnku z łyżeczką soli.
Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy knedle, kiedy knedle wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy jeszcze około 4-5 minut.

Gotowe knedle można polać śmietanką 30% zagotowaną na lekkim ogniu z ksylitolem :)
Wlewamy śmietankę do garnuszka, wsypujemy 2 duże łyżki ksylitolu i podgrzewamy ciągle mieszając do momentu aż śmietana zrobi się gęsta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz