wtorek, 4 października 2016

Bezglutenowa, mięsna tarta




Bezglutenowa tarta z dodatkiem warzyw i mięsa. Idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Bardzo sycąca i smaczna :)
Zapraszam po przepis :)

SKŁADNIKI CIASTO:
*100g mąki ryżowej,
*100g mąki jaglanej,
*50g mąki owsianej bg,
*100g zimnego, prawdziwego masła,
*1 jajo kurze klasa L,
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
*szczypta soli,
*szczypta cukru kokosowego lub innego zamiennika cukru,
*2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy przez sito razem z solą, cukrem kokosowym oraz sodą. Dodajemy jajko, 2 łyżki wody oraz pokrojone w kostkę masło. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy farsz.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
*500g mięsa mielonego,
*kulka sera mozzarella,
*2 plastry żółtego sera,
*10 pieczarek,
*1/2 cebuli,
*1/2 cukinii,
*przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, zioła,
*masło klarowane do podsmażenia

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy na patelni masło klarowane. Cebulę oraz obrane pieczarki kroimy (cebulę w kostkę, pieczarki w cienkie plastry). Podsmażamy na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki i cebulę odkładamy na talerz, a na patelnię dodajemy mięso. Doprawiamy według uznania pozostałymi przyprawami.
Cukinię myjemy i kroimy w plastry, a mozzarellę ścieramy na tarce.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim nasmarowaną olejem kokosowym formę do tarty. (Polecam wyklejać tartę kawałek po kawałku rękami, ponieważ bezglutenowe ciasto nie jest tak elastyczne i stabilne jak ciasto z glutenem). Kiedy tarta jest wyłożona ciastem podpiekamy ciasto przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Kiedy spód tarty się podpieka przygotowujemy sos.

SKŁADNIKI SOS:
*1/4 szklanki śmietany 30%,
*1/4 szklanki mleczka kokosowego,
*1 płaska łyżka przecieru pomidorowego,
*ulubione przyprawy

PRZYGOTOWANIE:
śmietanę, mleczko kokosowe, koncentrat i przyprawy łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie łyżką do powstania jednolitej konsystencji.

Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na niego przygotowane pieczarki z cebulą, mięso, cukinię. Zalewamy sosem, posypujemy startą mozzarellą i żółtym serem. Całość wkładamy ponownie do piekarnika na około 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz