poniedziałek, 18 lipca 2016

pralinki Bounty




Zdrowe słodycze bez cukru, bez glutenu , praktycznie bez węglowodanów !
Dają zastrzyk energii, uczucie sytości przez zawarty w wiórkach kokosowych błonnik,
a tym samym nie powodują wyrzutów cukru do krwi.
Do tego robią się bardzo szybko i zastąpią sklepową wersję kokosowych słodkości.

SKŁADNIKI(na około 13 kuleczek wielkości orzecha włoskiego)
*100g wiórków kokosowych,
*50g mleka kokosowego (stała część),
*35g odżywki białkowej (smak waniliowy, lody waniliowe, biała czekolada lub kokos) ,
*35g oleju kokosowego,

PRZYGOTOWANIE:
Wiórki mieszamy w miseczce z odżywką białkową, a mleko kokosowe i olej kokosowy podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy na jednolitą masę.
Gotową masę przelewamy do odżywki i wiórków i łączymy składniki dokładnie mieszając (można połączyć składniki dłońmi) .
Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na około pół godziny do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować polewę czekoladową.

SKŁADNIKI POLEWA:
*1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego,
*1 łyżka odżywki białkowej,
*1 łyżka naturalnego kakao

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wsypujemy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i mieszając łyżką łączymy składniki. W gotowej polewie moczymy wyjęte z lodówki kulki, a następnie odkładamy ponownie do lodówki do momentu zastygnięcia polewy.

1 komentarz: