piątek, 24 kwietnia 2015

Omlet białkowy z masłem orzechowym i gruszką




Składniki omletu:

Dodatkowo:
*łyżka cynamonu,
*sól,
*łyżeczka proszku do pieczenia
Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na chwilę, aby namokły.
Wbijamy dwa białka jaj do osobnej miseczki i posypujemy szczyptą soli.
Jedno żółtko dodajemy do namokniętych płatków owsianych wraz z łyżką cynamonu oraz łyżeczką proszku do pieczenia i masłem orzechowym.
Całość mieszamy na jednolitą masę.
Ubijamy na sztywno białka, a następnie łączymy je powoli mieszając łyżką z masą z płatków owsianych.
Całość wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową.
UWAGA! Omlet jest bardzo delikatny, więc musi się dobrze podpiec, aby obrócić go na drugą stronę patelni.

Złocisty omlet przekładamy na talerz i dekorujemy owocami oraz posypujemy cynamonem owoce.
Można również posypać omlet kakao lub startą gorzką czekoladą.
Moje ulubione połączenie to gruszka i banan lub truskawki !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz