Przyjęcia wcale nie muszą oznaczać odstępstwa od zdrowego trybu życia.
Zamiast kupować gotowe chipsy, słodkie cukierki i inne jedzenie, które na pewno nie wpłynie dobrze na Twoje samopoczucie, daj się ponieść wyobraźni i stwórz własne STRASZNIE ZDROWE przekąski!
Moje propozycje to:
faszerowane papryki - Tutaj możesz dać upust swoim fantazjom i nafaszerować paprykę czym tylko chcesz.
W moim przypadku jest to dynia- akcent Halloween i jesieni, kurczak , ryż i żółty ser.
A jak przygotowałam papryki?
Dokładnie umyłam, odcięłam ich czubki, wyczyściłam w środku z pestek.
Ryż ugotowałam, w międzyczasie pokroiłam bardzo drobno kurczaka i doprawiłam tymiankiem, oregano, czosnkiem i słodką papryką.
Dodałam dynię obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę.
Ser żółty starłam na tarce.
Kiedy ryż się ugotował wymieszałam go w misce z przygotowanymi wcześniej składnikami.
Dodałam do tego łyżkę przecieru pomidorowego, posypałam szafranem i dokładnie wymieszałam.
Gotową masą nafaszerowałam paprykę i piekłam w naczyniu żaroodpornym wypełnionym nieco wodą w 180 stopniach przez około godzinę.
W upieczonych paprykach wycięłam nożem otwory przypominające oczy i usta.
Przygotowane papryki można podawać na talerzu polanym ketchupem- krwisty akcent ;)
Moja kolejna propozycja to chipsy z batatów
Ich przygotowanie jest banalne. Wystarczy obrać batat, umyć, osuszyć, pokroić na jak najcieńsze plastry.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni, wyłożyć papierem do pieczenia blachę, ułożyć na niej talarki z batatów, posypać je ulubionymi przyprawami i skropić płynnym olejem kokosowym. Piec około 15 - 20 minut
Kolejny pomysł to owoce
U mnie mandarynkowe dynie oraz upiorne banany
Ogonki do mandarynek zrobiłam z zielonego ogórka,
chociaż świetnie nada się także seler naciowy.
Banany pokroiłam na mniejsze kawałki i zwyczajnie
namalowałam na nich pisakiem halloweenowe miny.
szczęki z jabłek wykonałam krojąc jabłka na ćwiartki,
a następnie wycinając w nich otwory.
Krwiste zęby to nic innego jak kawałeczki pomidora.
Skoro Halloween to nie może zabraknąć Pani Dyni
Propozycja ciepłego dania , to frytki z dyni, pierś kurczaka oraz pokrojona papryka.
Dynię obieramy, kroimy w słupki i tak jak w przypadku chipsów z batatów, posypujemy ulubionymi przyprawami, skrapiamy olejem kokosowym i wkładamy do piekarnika na 15 - 20 minut.
Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki, doprawiłam i przyrządziłam na patelni.
A paprykę pokroiłam w drobne słupki i podałam.
Do tego przyrządziłam najprostszy sos, czyli musztarda+ miód + ketchup.
Proporcje według własnych upodobań. Jeśli ma być sos na słodko, dodajemy więcej miodu.
Jeśli na ostro- dominujące składniki to musztarda i pikantny ketchup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz